Support Albecom Åtelkamera BG520 och BG530

.

2021-05-21. Telia har ändrat i sina servrar och om du använder Telia GSM kort och GPRS SURF för att skicka bilder till en mailadress så måste man lägga in en egen sändarmail & lösen.

OBS! Din sändarmail "SendEmailAddr" måste sluta på @telia.com och tyvärr så kan man inte skapa en ny webmail hos Telia om man inte har ett abbonemang hos Telia.

För att Telia GPRS-SURF skall fungera gör enligt nedan.

Om du inte har en Telia mailadress så kan vi erbjuda ett GSM kort från NG-SIM, klicka här för mer info om NG SIM

[MMS Setup]                   Inställningar om du har ett Telia MMS-GSM kort som skickar till mobilnummer
URL=http://mmss/
APN=mms.telia.se
IP=193.209.134.132
Port=8080                     (Om det inte fungerar lägg in 80 istället)
Account=mms
Password=telia
Phonnum1=07012345678    (Ditt mobilnummer som kameran skall skicka till)
Phonnum2=
Phonnum3=
Phonnum4=
Email1=albecom@telia.com   (Din mailadress som kameran skall skicka till om du har ett SMS-MMS Telia GSM Kort)
Email2=
Email3=
Email4=

[SMTP Setup]              Inställningar om du har ett Telia GPRS-SURF GSM kort som skickar till mailadress
APN=online.telia.se
Account=
Password=
SmtpServer=mailout.telia.com
Port=587
SenderEmail=(Din sändar mailadress t.e.x. albecomkamera@telia.com ) OBS! Måste sluta på telia.com
SenderPassword=(lösen på din sändar mailadress enligt ovan t.e.x. 112233)
RecipientEmail1=albecom@telia.com   (Din mailadress som kameran skall skicka till om du har ett SURF-GPRS Telia GSM Kort)
RecipientEmail2=
RecipientEmail3=
RecipientEmail4=

.

Åtelkamera BG530

OBS! Vi rekomenderar standard Normal stora SIM kort i alla GSM kameror, EJ micro eller nano SIM kort i en ram. Om det inte finns normal GSM utan man är tvungen att använda micro och nano GSM så skall dom sitta fast i ramen, lossnar dom i något hörn så byt ut GSM kortet.

OBS! Innan man startar kameran i aktivt läge, starta kameran i testläge (Mittenläget) tills det står "TELIA MOBILE" eller "TELIA SONERA". Om det inte står detta i displayen så har kameran dålig täckning & kan inte skicka kort,eller så har kameran fel GSM nät t.e.x. 3G eller 4G som den inte kan skicka med. Endast 2G nät fungerar på BG520/BG530 flytta kameran tills det står "TELIA MOBILE" eller "TELIA SONERA" i displayen, eller starta om kameran tills det står "TELIA MOBIL" eller "TELIA SONERA"i displayen.

OBS! Om kameran inte tar kort eller inte skickar i mörker, Byt batteri, när det blir under +5 grader använd endast litiumbatterier, ej uppladdningsbara.

OBS! Vi rekomenderar att man har en "telia.com" mottagar mail när man använder GPRS SURF t.e.x. albecom@telia.com detta på grund av att om man har mailadresser som slutar på hotmail, gmail eller yahoo eller liknande så kan bilderna fastna i spamservrar. Telias spamservrar prioriterar telia adresser först.

OBS! Om kameran tar suddiga bilder, torka av kamera linsen så den är torr. Det är vanligt när det är mellan +2 till -2 grader.

Åtelkamera BG520

Om du har problem med att kamera BG520-BG530 t.e.x. inte skickar kort. Gör enligt nedan:

Grundinställning Åtelkamera BG520/BG530-MMS-GPRS

1. Sätt i SD kortet & GSM kortet från Telia i kameran
  2. Starta kameran i testläge (mittenläge på ON/OFF)
  3. Vänta ca 10-15 sekunder tills det röda krysset över GSM kortet försvinner, samt att det är minst 2 streck i mottagning och att det står TELIA MOBIL i displayen.
  1. Tryck på ”Meny” tangenten
  2. Tryck på ”pil ner” till kamera inställningar
  3. Tryck på ”OK”
  4. Tryck på ”pil upp” till Grundinställning Enter
  5. Tryck på ”OK”
  6. Texten ”Return menu setting to defaults” visas
  7. Tryck på ”pil ner” Ja visas
  8. Tryck på ”OK”
  9. Kameran gör en grundinställning
  10. Stäng av kameran efter grundinställning

Efter grundinställning är gjord skall man inte ändra några inställningar i menyn, utan man kan skicka ett kort manuellt för test

1. Starta kameran i testläge (mittenläge på ON/OFF)
  2. Vänta ca 15 sekunder tills det röda krysset över GSM kortet försvinner,samt att det är minst 2 streck i mottagning
  1. Tryck på ”Meny” tangenten
  2. Tryck på ”pil ner” till MMS/SMTP Setup
  3. Tryck ”OK” MMS-inställningar eller SMTP-inställningar visas
  4. Välj med hjälp av ”höger pil” MMS eller SMTP beroende på vilket abonnemang du har.

MMS är det vanliga för kontantkort som skickar bild via MMS till mobil eller mail

SMTP är för surf abonnemang som skickar bild från mailadress till mailadress

1. Tryck på ”OK” för att välja t.e.x. MMS-inställningar om det inte är ett surf abonnemang
  2. Kontrollera dessa inställningar. MMS-status=VGA,   Antal MMS/dag=0,  Daglig rapport=AV
  3. Tryck på ”pil ner” till MMS Param Enter
  4. Tryck på ”OK” här visas URL, APN, IP, Port, Account, Lösenord, Mobil, E-post, MMS Manual Test
  5. Tryck på ”pil ner” till Mobil & tryck på ”OK” här visas ditt nummer som kameran skickar till

OBS! Mobilnumret skall vara utan +46 & utan mellanslag, bindestreck t.ex. 0701234567

OBS! Det får inte vara en symbol före eller efter mobilnumret

1. Tryck på ”OK” & tryck sedan på ”pil ner” till MMS Manual Test
  2. Tryck på ”OK” Kameran tar ett kort & börjar att sända, det tar ca 40-60 sekunder

När kameran har skickat färdigt visar den Allt OK eller EJ OK

• Om kameran visar Allt OK så har kameran skickat iväg kortet. Allt är som det skall, kommer inte bilden fram på surf så kan det bero på att det inte är en Telia mottagaradress, utan hotmail, gmail eller yahoo. Ändra till en TELIA mottagaradress och testa.
  • Om kameran visar EJ OK så är det fel på inställningar på SD kortet eller abonnemanget

Om kameran visar EJ OK vid manuellt skickande av kort

Orsaker till att kameran visar EJ OK

• Telia abonnemanget har en aktiverat pin kod, gör så här
  • Sätt i GSM kortet i en mobil, om den frågar efter pinkod så är den aktiverad.
  • Gå in i mobiltelefonens inställningar & avaktivera pin kod, eller ring Telia
  • Telia abonnemanget har inte aktiverat MMS funktion för att kunna skicka bilder. Ring Telia & kontrollera att det kan skicka bilder som MMS, inte bara text SMS.
  • Pengar kan vara slut på GSM kortet, fyll på pengar på abonnemanget.
  • Prova med att nytt GSM kort, det gamla kan ha gått ut
  • Om man testar kameran på MMS Manual Test så måste abonnemanget vara ett vanligt kontantkort som skickar bild till mobil/mail, det får inte vara enbart ett SMTP/GPRS/SURF
  • Om man testar kameran på SMTP Manual Test så måste abonnemanget vara ett SURF abonnemang som skickar bild till mailadress, det får inte vara enbart ett MMS
  • Kameran har inte tillräcklig täckning för att kunna skicka kortet. Flytta kameran tills det står "TELIA MOBIL" eller "TELIA SONERA" i displayen
  • Batterierna är för dålig kvalité, det går inte med nya billiga Alkaliska batterier. Om det är under +5 grader så skall litiumbatterier, EJ uppladdningsbara användas
  • Mobilnummer eller mailadress kan vara fel inlagt på SD kortet, sätt i SD kortet i datorn eller koppla USB kabeln mellan dator & kamera
  • Öppna filen MMS_SMTP_SET i datorn & kontrollera enligt nedan. Lägg in endast ett mobilnummer under MMS Setup samt endast en mailadress under SMTP. Detta för att kunna se vilket abonnemang du har, om bilden kommer till mobilnumret så har du MMS abonnemang & om bilden kommer till mail adress så har du SMTP/SURF abonnemang
  • OBS! det är mycket viktigt att det inte finns något mellanslag före eller efter ditt mobilnummer eller mailadress i MMS_SMTP_SET filen.
  • Kontrollera även alla Telia inställningar så att alla tecken & punkter är exakt enligt den feta texten, här är det också viktigt att det inte finns några mellanslag före & efter.
  • OBS! Kontrollera även att dom tomma raderna där du kan lägga in fler mobilnummer & mailadresser att det inte finns några mellanslag. Det gör du enklast genom att ställa muspekaren efter ett lika tecken & trycka pil i sida på tangentbordet, muspekaren skall då flytta sig nedåt till nästa rad, inte ett steg åt sidan.
  •   Om inget hjälper enligt ovan kan antenn vara trasig, prova med en ny

Drifttiden på kamera

Batteritiden går inte att avgöra på kamera som skickar bilder, detta beror på nedstående

1. Kvalité på batterier man sätter i kameran, Litiumbatterier är absolut bäst under +5 grader.
  2. Billiga är inte att rekommendera. Bara detta kan göra skillnad på 2 veckor till 8 månader.
  3. Väderlek om det är plusgrader eller minusgrader är också avgörande. Alkaliska batterier tappar kraft under +5 grader
  4. Hur många kort kameran skall max ta per dag, Intervallen mellan korten, 1 minut eller 1 timma. 1 kort eller 100 kort per dag.
  5. Hur man ställer in kameran på hur många kort den skall skicka per dag, 1 kort eller 100 kort ??? Det tar ca 1 minut att skicka korten.